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APEC CHEMICAL DIALOGUE
QUESTIONS RELATED TO THE EUROPEAN COMMISSION REGARDING
REACH IMPLEMENTATION

At its Febmiary 23-24, 2008 session in Lima, Pem, the APEC Chemiical Dialogue Steering Group
agreed 1o develop a series of questions outlining areas of concern and ongomng questions related
to the European Commission’s ongoing efforts to implement the REACH (Registration.
Evaluation, Authorization and Restriction of Chenucals) regulation. The followmg questions
address the six areas of concem identified by the Steering Group.

The Furopean Commussion’s draft guidance on substances in articles (REACH Implementation
Project (RIP) 3.8) included a 0.1% threshold for substances present in an article. applisd to the
article as a whole in the form smported or manufactured. However, at their December 19-20,
2007 meeting. some Member State Competent Authonties apparently expressed a negative view
of the 0.1% threshold for substances m articles.

Can the Commission clarify that the guidance included in the last RIP 3.8 draft guidance
document represents the current position on the applicable threshold? Can the
Commission also clarify when the final RTP 3.8 guidance document will be issued?

Tnder the REACH regulation. monomers from which polymers are manufactured or imported
into the EUT must be registered, even though the monomers are not on the European market. EU
polymer producers will have relatively easy access to information on monomers, since the
monomers will already be registered under REACH by their respective manufacturers. For non-
Ell interests, however, the simation is quite different. Polymer importers will be required to
detenmine the monomeric composition of the polvimer, and mav have considerable difficulty in
obtaming that information in light of the interests non-European monomer manufacturars have in
safeguarding their trade secrets and confidential business information. Smilarly non-EUJ
polymer manufacturers have to disclose the monomeric composition and some related
confidential informarion of their polyvmers to their EU importers. Non-EU polymer
manufacturers may not have anyv control over who mmports their products mto Europe. In short,
non-EUT polvmer manufacturers may face a considerable regulatory and business dizadvantage
compared o makers of EU-origin polymers.  Also. while registration of monomers in EU-
manufactured polymers may be justified by human health or environmental exposure to the
monomers, there i3 no exposure to the monomers in importad polymers in the EUL

Will the Commission provide additional guidance to non-EU polymer and monomer
manufacturers, and EU polvmer importers, on compliance with the REACH monomer
registration requirement? Can the Commission clarify how it might address this
disadvantage bevond guidance (e.g., an amendment to REACH)?

The REACH regulation and subsequent guidance from the Comumission on Only Eepresentatives
have raised considerable uncertainty and practical concerns. While the Commission’s response
1o comments on registration guidance (RIP 3 1) makes clear that a particular Commission
concem 1s the ability of an Only Bepresentative to accurately aggregate import volumes for the
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purposes of a single registration, the scope of Only Representative services remains unclear. For
example. it 15 not clear that a non-EU manufacturer of a monomer or a substance in a preparation
sold to another non-ELT entity, which subsequently manufactures and exports a polymer or
preparation to Europe. can appoint an Only Fepresentative to represent all importers of the
preparation or the polymer.

In addition. Section 1.3.3 4 of the gmdance on registration mdicates that an Only Representative
15 obliged to submit a smgle registration representing the total volumes of all non-Community
manufacturers he or she represents. This interpratation, however, appears to run countar to the
Commussion’'s February 2008 response to comments on registration gmdance, i which the
Commussion indicated that 1t would not mterfere with the right of an Only Representative to
enter o appropriate contractual arrangements, as it has the effect of forcing all non-EU
manufacturers who happen to use a smgle Only Eepresentarive to provide a single registration,
even though the interests of those manufacturers may differ significantly. We understand that
recently, representanves of the Commission indicated that an Only Eepresentative must submat
an individual registration for every non-EUT manufacmirer he represents. To date, however, this
clarfication has not been officially published. and it 15 not clear whar modifications may be
made to RIP 3.1, Section 1.5.3 4 as a result. Further. as the Commussion 1 surely awars. many
article importers ars insisting that their non-EU suppliers certify compliance to the REACH
regulation, even i cases where those suppliers do not themselves do business in Eusope.

Will the Commission provide additional detailed guidance on the appointment and use of
Only Representative services by non-ETU entities? In particular, will the Commission
further clarify that non-EU distributors, trading companies, and other non-manufacturing
entities have no legal obligations or right to appeint an OR under REACH to the extent
that thev are not importers into Europe?

The Comnussion recently made final 1ts regulation on the fees to be assessed on REACH
registration and authorization applicarions. In this Conumission Regulanon (EC) No. 340/2008,
Apnil 16, 2008, 1t appears that the term “size” (relative to the potental reduction in fees for
SMEs) has changed to the word “reference.” and indicates that potential fee reductions shall be
determuned by reference to the relative headcount, tumover and balance sheet iformation of a
non-Community manufacturer, formulator of a preparation of the non-Community manufacturer,
formulator of a preparation. or a producer of an article that 1s represented by an Only
Representative. It is not clear, however. what the Comnmssion means by the term “reference”
in this context, as the material quotes Recommendation 2003/361/EC,

Will the Commission further clarify the meaning or definition of “reference” for the
assessment of fee reductions for SMEs?

It 1s readily apparent that EEACH 1s having significant distortive effects in global supply chamns.,
particularly as customers attenpt to determune whether the products of their suppliers comply
with EEACH requirements. In many global supply chatns. customers are insisting that their
suppliers (even if they are not legallv obliged to comply with EEACH as they are not
manufacturers or unporters otherwise subject to the regulation) certify compliance with EEACH.
This effect 15 all the more remarkable as EEACH does not require such certification from



suppliers. In product chains that relv on globally sourced components. such as autometive and
electrical products. it 1s a significant challenge to obtain REACH-relevant information —
especially from non-EU entities not otherwise subject to the regulation. In addition to RIP 3 5,
several other organizations have developed or are developing guidance on communic ations
through the supply chain, some of which may be mnconsistent across different industries or
SeCtors.

The approach to the nomination of substances for the candidate list is another area of concern. as
the formation of this list has profound implications for the composition of global supply chains.
since manufacturers may feel forced to de-select substances from the articles thev produce once
these have been named to the candidate list. even if the Commussion clarifies that appearng on
the candidate list is not itself intended to be a regulatory action.

Will the Commission consider developing guidance on supply chain communications to
minimize the potential for unnecessary burden and distortion? Further, will the
Commission clarifyv the methodology used for nominating substances to the candidate list,
and specify that naming a substance to this list is not intended as a regulatory/political
action?

Although REACH does not impose direct requirements for the formation and operation of
consortia that mav support wortk in Substance Information Exchangs Forums (SIEFs). 1t 15
apparent that considerable work 1s already underway in Europe regarding “pre-consortia”™
activities. These activities are not transparent to non-EU entities and the ability to participate (or
not) in pre-consortia can be a potentially significant competitive 1ssue. Will the Commission
clarifv how it intends to assure transparency in pre-consortia activities that mayv be of
interest ta non-EU entities, and how it will assure appropriate access to such efforts for all
interests?



APEC CHEMICAL DIALOGUE — QUESTIONS ON REACH

The answers given below do not constitute an official position of the European
Commission. The views expressed below are also without prejudice of the interpretation
that could be given by the European Court of Justice.

1. Concentration threshold for articles.

The guidance of substances in articles is already available from ECHA's website
(hitp:/ireach jrc.it/docs/guidance_document/articles_en.pdf). The guidance states that the
substance concentration threshold of 0.1 % (w/w) applies to the article as produced,
imported or supplied and that it does not relate to the homogeneous materials or parts of
an article, as it may in some other legislation.

The guidance is intended to assist stakeholders in the understanding of their obligations
under REACH. Nevertheless, we note that only the text of the REACH Regulation is
legally binding and that the interpretation of Community legislation lies with the
European Court of Justice.

2. Registration of monomers in polymers.

Article 6, which requires the registration of monomers in polymers under certain
conditions, applies equally to manufacturers and importers established in the EU. There
is not any more favourable treatment granted to manufacturers established in the EU.

Guidance on the interpretation of the obligation to register monomers in polymers is
available from ECHA’s website:

(http://reach.jre.it/docs/guidance_document/polymers_en.pdf).

Regarding the concerns expressed in your note about the protection of information that
manufacturers of polymers may regard as sensitive confidential information, REACH
provides for the possibility to appoint an only representative so that manufacturers
established outside the EU can make sure that the products they sell in the EU comply
with the EU requirements without having to disclose information about their products to
the importers.

3 Only representatives.

The section on only representatives in the Guidance on Registration has been recently
updated. The update explains the principle that an only representative acting on behalf of
more than one non-EU manufacturer must submit separate registration submissions for
the same substance. A new update will be published soon and will explain the possibility
for a non-EU manufacturer of a substance that is sold to a downstream user outside the
EU to make a preparation, a polymer, or an article that is later sold in the EU to cover
also those substances in the registration dossier submitted by his only representative.



We note that the appointment of an only representative is not an obligation, but a facility.
The REACH Regulation is worded in very clear terms: the obligation to register falls
upon manufacturers and importers that are established in the EU. Also the Guidance on
Registration is very explicit in this regard:

‘The “non-Community manufacturer " or supplier who is exporting a substance or preparation has
no respensibilities under REACH.” (section 1.5.3.3)

4, Fees and Charges payable to ECHA.

The reduction for SMEs applies to all entities that are medium, small, or micro
companies within the meaning of Commission Recommendation 2003/361/EC. Further
information on how to assess whether a specific company is an SME can be found at the
SME User Guide

(http://ec.europa.eu/enterprise/enterprise_policy/sme_definition/sme_user_guide.pdf)

Regarding the application of the SME reduction to only representatives, we note that the
same definitions apply.  However, the headcount, turmmover, and/or balance sheet
information that must be considered for the purposes of assessing the SME status are
those of the non-EU manufacturer that is being represented by the only representative.
Specifically, the section on Questions and Answers on the Regulation on Fees and
Charges (http://europa_eu.staging.entr.cec.cu.int/enterprise/reach/reach_fees_en.htm), explains
that:

If you are an only representative, the determination of whether the SME reduction applies to vour
submission should be done by reference of the headcount, turnover, and/or balance sheet
information of the non-EU manutacturer that you represent.

5. Communication of information down the supply chain and inclusion of
substances in the “candidate list”.

Substances of very high concern will be identified and included in the candidate list
according to the procedure established in Article 59 of the REACH Regulation. The
inclusion of a substance in the candidate list is a pre-requisite for the inclusion of a
substance in Annex XIV. If the substance is included in Annex XIV, it may not be used
or placed on the EU market unless an authorisation has been granted. Substances that
are in the candidate list may, however, be marketed and used in the Community without
any authorisation.

It should be pointed out that the process to identify a substance as a substance of very
high concern and to include it in the candidate list allows for comments of any interested
third party, including third country stakeholders. The opportunities to comment are set
out in the REACH Regulation (Title VII, Chapter I). The draft guidance on inclusion of
substances in Annex XIV has been finalised and should be handed over to ECHA and
published shortly. Moreover, the Guidance for the Competent Authorities on to the
preparation of Annex XV dossiers is already publicly available at ECHA’s website:
(http://reach.jrc.it/docs/guidance document/svhe_en.pdf).




Regarding models of communication down the supply chain, REACH has not established
specific requirements. Consequently, companies are free to choose the model that best
fits the characteristics of the market and supply chain at stake.

6. SIEFs and (pre-)consortia activities.

REACH requires that companies that pre-register the same substance work together to
prepare a joint submission. Specifically, all companies that pre-register the same
substance are part of the same substance exchange information forum (SIEF) under
REACH. This is mandatory and therefore any SIEF that excludes the participation of a
pre-registrant of the same substance would be in breach of REACH.

REACH does not regulate the formation of consortia; any such activity is a voluntary
action that is not regulated under REACH. The same goes for pre-consortia. However,
we note that work that may have been developed in a consortium or a pre-consortium
betore the SIEF is formed will be part of the information that must be exchanged within
the SIEF and, consequently, would also be accessible to pre-registrants that did not
participate in the consortium (or pre-consortium).



